ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΕΣΣΑΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΔΑΣ) ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΕΣΣΑΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΔΑΣ) ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ENTER4 ALL- ERASMUS +21-23

TESSA

Αθήνα, 7.11.23

Λήψη συνέντευξης: Γεωργιόπουλος Νικόλαος, συνεργάτης του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ για το πρόγραμμα ENTER4ALL

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κυρία Αυγερινού, έχει αναφερθεί ως πρόβλημα ανάπτυξης της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας των προσφύγων, μεταξύ άλλων, η έλλειψη κεφαλαίων . Ποια είναι η άποψή σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ορίσουμε την λέξη «πρόσφυγας», που χρησιμοποιήσατε στην ερώτησή σας και θα χρησιμοποιούμε εφεξής. Στην συνέντευξη αυτή θα μας απασχολήσουν οι πολίτες τρίτων χωρών με άδεια παραμονής στην χώρα σε ισχύ.

Σ’ αυτό το στάδιο, που είτε θα μείνουν προσωρινά στη χώρα είτε μείνουν μόνιμα στη χώρα,οι ανάγκες αυτών των πολιτών αφορούν στην αποταμίευση, αποστολή χρημάτων στην πατρίδα, ικανοποίηση καταναλωτικών αναγκών (έπιπλα ηλεκτρικές συσκευές), αυτοαπασχόληση (μικρά καταστήματα και επιχειρήσεις) και κατά συνέπεια για να καλυφθούν απαιτούν ίδιους και ξένους οικονομικούς πόρους. Είναι το πιο δύσκολο στάδιο γιατί οι προσφερόμενες λύσεις είναι περιορισμένες, οι περισσότερες εκτός τραπεζικού συστήματος και αυτό επειδή δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης.

Συνεχίζοντας, πρέπει να παραδεχτούμε ότι πράγματι ένα από τα προβλήματα που αναφέρουν οι πρόσφυγες ως παράγοντα ανασταλτικό της ανάπτυξης της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας τους στην χώρα υποδοχής είναι η έλλειψη κεφαλαίων και μάλιστα ξένων κεφαλαίων, είτε δάνεια είτε επιχορηγήσεις. Και το αναφέρουν ως πρωταρχικό και κυριότερο παράγοντα. Δεν είναι ωστόσο.

Αν ξεπεραστούν άλλα σημαντικά προβλήματα όπως η γλώσσα, προέχει η έρευνα αγοράς και ανταγωνισμού, η οποία θα επιβεβαιώσει την ανάγκη της αγοράς για το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλουν να προωθήσουν και να βιοποριστούν.

Μπορεί να έχουν εμπειρία στο επιχειρείν και μάλιστα επιτυχημένα στην χώρα προέλευσης και το προϊόν ή υπηρεσία τους να κάλυπτε τα κενά της εκεί αγοράς και άρα να ήταν επιτυχημένοι επιχειρηματίες, ωστόσο εδώ είναι άλλη η αγορά και οι συνθήκες της.

Πρωταρχικό λοιπόν είναι να διερευνήσουν και να επιβεβαιώσουν ότι η αγορά έχει τα ίδια κενά με αυτά της χώρας προέλευσης και το προϊόν ή υπηρεσία θα τύχουν της αποδοχής των πελατών .

Φυσικά η ίδια αντίληψη επικρατεί και στους γηγενείς επιχειρηματίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ

΄Εστω ότι ξεκινούν ορθολογικά και η έρευνα αγοράς επιβεβαιώνει την ζήτηση στο προϊόν ή την υπηρεσία τους. Ποιες είναι οι πιθανές λύσεις προκειμένου ένας πρόσφυγας να χρηματοδοτήσει την επιχειρηματική του πρωτοβουλία?



ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όταν αναφερόμαστε σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες προσφύγων κατανοούμε ότι αναφερόμαστε σε πολύ μικρούς και μικρούς επιχειρηματίες και αυτοαπασχολουμένους. Οι χρηματοδοτικές λύσεις που υπάρχουν στη χώρα για τους ντόπιους μικροεπιχειρηματίες, οι ίδιες σχεδόν εξυπηρετούν και τους πρόσφυγες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων χρηματοδοτικών δράσεων που απευθύνονται ευθέως σε πολίτες τρίτων χωρών με άδεια παραμονής σε ισχύ. Ενδεικτικά παραθέτουμε χρηματοδοτικές λύσεις, που, κατά την ημερομηνία συνέντευξης, ισχύουν.

  1. Προγράμματα Δ.Υπ.Α. που απευθύνονται ευθέως σε πολίτες τρίτων χωρών με νόμιμη άδεια παραμονής σε ισχύ καθόλη την διάρκεια της δράσης, όποτε αυτά προκηρύσσονται.
  1. Προγράμματα Δ.Υπ.Α. που δεν απευθύνονται ευθέως, αλλά δεν αποκλείουν πολίτες τρίτων χωρών με νόμιμη άδεια παραμονής σε ισχύ, όποτε αυτά προκηρύσσονται.
  1. Προγράμματα κρατικών ενισχύσεων όπως προγράμματα ΕΣΠΑ, Περιφερειακά Προγράμματα, Ταμείο Ανάκαμψης, προγράμματα ενίσχυσης κοινωνικών επιχειρήσεων, που είτε απευθύνονται ευθέως είτε δεν απευθύνονται ευθέως, αλλά δεν αποκλείουν πρόσφυγες, όποτε αυτά προκηρύσσονται.
  1. Μικροπιστώσεις από Ιδρύματα Μικροπιστώσεων όπως AFI MICROFINANCE, MICROSMART, Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Δεν απευθύνονται ευθέως, αλλά δεν αποκλείουν πρόσφυγες.
  1. Πλατφόρμες οικονομικής και συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, όπως THE PEOPLES’ TRUST, IOCC κ.λ.π. Δεν απευθύνονται ευθέως, αλλά δεν αποκλείουν πρόσφυγες.
  1. Διεθνείς πλατφόρμες πληθοδανεισμού (crowfunding) (πληροφορίες βλ. www.startupnation.gr).
  1. Τυχόν προγράμματα από διεθνείς οργανισμούς΄(Ύπατη Αρμοστεία κ.λ.π.) που θα απευθύνονται ειδικά στη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών προσφύγων.
  1. Αποταμίευση προσωπική και οικογενειακή των πολιτών τρίτων χωρών.
  2. Τραπεζικά προϊόντα διευκόλυνσης της ρευστότητας, όπως προεξόφληση επιταγών/συναλλαγματικών/παραγγελιών ή προγράμματα χρηματοδοτικής μίσθωσης, στην περίτπωση που οι πρόσφυγες πληρούν τα κριτήρια συνεργασίας.

Εναλλακτικά:

  1. Συμμετοχή σε κοινωνικές επιχειρήσεις ως μέλη.
  2. Χρήση θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας.
  3. Τεχνικές διαχείρισης ρευστότητας.
  4. Προγράμματα βράβευσης επιχειρηματικών σχεδίων.
  5. Συνεργατικοί σχηματισμοί μεταξύ προσφύγων.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις προκειμένου ένας πρόσφυγας να χρηματοδοτήσει την επιχειρηματική του πρωτοβουλία?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όπως αναφέραμε παραπάνω οι περισσότερες χρηματοδοτικές δράσεις αφορούν και σε ντόπιους επιχειρηματίες και σε πρόσφυγες επιχειρηματίες. ΄Ετσι και οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης αφορούν και στους δύο ιδιαίτερα ως προς τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν οι χρηματοδότες .

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πριν προχωρήσουμε ας εξηγήσουμε λίγο καλύτερα την έννοια κίνδυνος της επιχείρησης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βεβαίως. Κάθε χρηματοδότης (τράπεζα, ίδρυμα μικροπιστώσεων, κ.λ.π., κυρίως χρηματοδότες/φορείς που έχουν μετόχους και είναι υπόλογοι σ’ αυτούς) αναλαμβάνει κινδύνους χορηγώντας χρηματοδότηση, κυριότερος των οποίων είναι ο πιστωτικός κίνδυνος, δηλαδή με απλά λόγια ο κίνδυνος να μην επιστραφεί ποτέ όλο ή μέρος της χρηματοδότησης. Τον κίνδυνο αυτό ο χρηματοδότης προσπαθεί να μειώσει κλιμακώνοντας διαφορετικές ενέργειες και διαδικασίες όπως :

α)αξιολογεί την επιχείρηση ή το επιχειρηματικό σχέδιο αν δεν έχει λειτουργήσει ακόμη η επιχείρηση,

β)την κατατάσσει σε κατηγορίες κινδύνου για κάθε μια από τις οποίες εκτιμά τον κίνδυνο και θέτει ειδική τιμολόγηση, δηλαδή διαφορετικό επιτόκιο στη χρηματοδότηση ή προμήθειες,

γ)λαμβάνει και μια πρόσθετη πηγή εξόφλησης της χρηματοδότησης , τις λεγόμενες εξασφαλίσεις, που μπορεί να είναι κάποιο φερέγγυο φυσικό πρόσωπο ως εγγυητής, ακίνητα, χρηματικά ποσά, ομόλογα, επιταγές πελατών της επιχείρησης κ.λ.π.

 Συνεχίστε  την απάντησή σας , στην προηγούμενη ερώτηση, για τις  προϋποθέσεις προκειμένου ένας πρόσφυγας να χρηματοδοτήσει την επιχειρηματική του πρωτοβουλία.

Ιδιαίτερα για τους πολίτες τρίτων χωρών απαιτείται άδεια διαμονής σε ισχύ και για όλους τα κάτωθι:

  1. Εγγραφή στο μητρώο ανέργων (όπου απαιτείται)
  2. Φορολογικά, ασφαλιστικά, οικονομικά στοιχεία (όταν υπάρχουν ), ΑΦΜ, ΕΦΚΑ,
  3. Βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο
  4. Συνοπτική παρουσίαση
  5. ΄Ιδια συμμετοχή, όπου απαιτείται
  6. Εξασφαλίσεις, όπου απαιτούνται

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τι σημαίνει βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με απλά λόγια τα έσοδα από την πώληση προϊόντων/υπηρεσιών να είναι περισσότερα από τα έξοδα που απαιτούνται για την δημιουργία των πωλούμενων προϊόντων/υπηρεσιών διαχρονικά.

Οι πωλήσεις των προϊόντων/υπηρεσιών να είναι επαναλαβανόμενες και μάλιστα το κόστος απόκτησης και διατήρησης ενός πελάτη να είναι κατά πολύ λιγότερο από τα έσοδα πουέχει η επιχείρηση από τον πελάτη αυτό.

Για να αποδειχτούν αυτά το επιχειρηματικό σχέδιο θα πρέπει να αποτυπώνει την έρευνα αγοράς και ανταγωνισμού, το προϊόν και τα χαρακτηριστικά του, την τιμή πώλησης, πως θα προωθηθεί, σε ποιους πελάτες, την στρατηγική επικοινωνίας και μάρκετινγκ, πως θα λειτουργεί η επιχείρηση για να πετύχει τους στόχους της και το χρηματοοικονομικό σχέδιο (παραδοχές /προβλέψεις - κόστος αρχικής επένδυσης – επενδύσεις, οικονομικά αποτελέσματα - ταμειακές ροές, οικονομικοί δείκτες)κ.λ.π.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τα παραπάνω ίσως φαίνονται τεχνοκρατικά για τους πρόσφυγες, αλλά είναι και προαπαιτούμενα και για μια βιώσιμη επιχείρηση και για το αίτημα σε χρηματοδότες με πιθανότητες να γίνει αποδεκτό. Υπάρχει βοήθεια από τον φορέα Δίκτυο Αλληλέγγυας Συμβουλευτικής στο θέμα αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Δίκτυο Αλληλέγγυας Συμβουλευτικής (ΔΑΣ) και στο πλαίσιο του προγράμματος ENTER4ALL, αλλά και στο πλαίσιο του σκοπού και των στόχων του, υποστηρίζει τους πρόσφυγες με mentoring, εκπαίδευση, ενημέρωση για τις δυνατότητες απασχόλησής τους και δικτύωσής τους με επιχειρήσεις και λοιπούς φορείς (Επιμελητήρια, Δ.Υπ.Α., Δήμοι κ.λ.π.) και με την σύνταξη και διάθεση επιχειρηματικού οδηγού για τις διαδικασίες έναρξης επιχειρήσεων και τους συνεργαζόμενους στην Ελλάδα φορείς, πάντα με εθελοντική απασχόληση των μελών του.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Ευχαριστώ και εγώ

We see the Future

Services

Διαφημίστε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας με λίγα όμορφα λόγια

  • Lorem ipsum dolor sit amet
  • Vestibulum lacinia arcu eg
  • Fusce nec tellus sed augue semper porta
  • Et nulla sit amet nec tellus
  • Duis gravida ante auctor euismod convallis
  • Lorem ipsum nulla sit amet amet
  • Nulla egdarto sit tellus