«ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ: ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ…….»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ 11η ΔΙΑΛΕΞΗ/ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛHΛΕΓΓΥΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ: 29/06/2022, ώρα 07.00 μ.μ.ΟΜΙΛΗΤΕΣ 11η ΔΙΑΛΕΞΗ 29 06 2022 page 0001

«ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ: ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ…….».

Για να συμμετέχετε κάντε κλικ πατώντας στο σύνδεσμο:

https://us02web.zoom.us/j/85392758197?pwd=cy9lSXRBSHpMYStTRGZ0bzJVNU1iUT09

Meeting ID: 853 9275 8197

Passcode: 162178

Time: Jun 29, 2022 07:00 PM Athens

Με αφορμή και με παρουσίαση του νέο-εκδοθέντος βιβλίου της κ. Μαρίας Στρατηγάκη: «ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ - ΟΗΕ- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΕΛΛΑΔΑ», θα γίνει μια σύντομη αποτίμηση της εξέλιξης των πολιτικών ισότητας των φύλων στην Ελλάδα από το 1975 μέχρι σήμερα.

Θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

 • Πόσο επηρέασε το φεμινιστικό κίνημα στην μεταπολίτευση? 
 • Πως το Σύνταγμα του 1975 συνέβαλε στην ισότητα των φύλων?  
 • Ποιός ήταν ο ρόλος των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων ? 
 • Ποιός ήταν και είναι ο ρόλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη των πολιτικών στην χώρα μας? 
 • Ποια τα προβλήματα αιχμής των γυναικών σήμερα και ποιές είναι προοπτικές της ισότητας των φύλων? 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

19.00- 19.10: Έναρξη:

Έλλη – Αντουέλα Βαγγέλη: Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας & Απασχόλησης, Μέλος του ΔΣ του ΔΑΣ

«Συνοπτική παρουσίαση του Δ.Α.Σ, της ομιλήτριας κ του βιβλίου της κ Στρατηγάκη»

 

19.10-19.30: Μαρία Στρατηγάκη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Παν/μίου, Πρώην ΓΓΙ & πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Αθήνας, Συγγραφέας

Θέμα: «Πολιτικές ισότητας των φύλων» - ΟΗΕ- Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα»

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 19.30-19.40: Φωτεινή Κούβελα: Οικονομολόγος, πρώην βουλεύτρια & και πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων

Θέμα: "Επείγουσες πολιτικές για την ισότητα των φύλων σήμερα στην Ελλάδα

 

19.40- 19.50: Θεοδοσία Ανθοπούλου, καθηγήτρια Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Παν/μίου, διδάσκουσα και συντονίστρια της ενότητας της Χωρικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Καινοτομίας στο πλαίσιο της ΚΑΛΟ (https://socialpolicy.panteion.gr/people/antho)  

Θέμα: «Επιχειρηματικότητα των γυναικών της υπαίθρου. Έμφυλο κενό ή βιώσιμο επιχειρείν;» 

 

19.50- 20.00: Δώρα Ντούλια: Οικονομολόγος. Πρόεδρος του Δ.Α.Σ, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας και επι μακρόν δρώσα στο ΓΝΚ κίνημα

 «Ο ρόλος του Γυναίκειου κινήματος στην διαμόρφωση των πολιτικών ισότητας.

Η διαχρονικότητα στην δράση του»

 

20.00-20.10: Ευαγγελία Δαρατσανού, οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων, εκπρόσωπος της εταιρείας Stratigon finance

 Θέμα: «Επιχειρηματικότητα μεταναστριών γυναικών. Προβλήματα & δυνατότητες στα πλαίσια του προγράμματος “Enter 4All”, Erasmus + 2021-2023 (με υλοποίηση από Stratigon, ΔΑΣ, Approximar- Πορτογαλία)

 

20.10- 21.00 Συζήτηση & παρεμβάσεις από τους /τις ακροατές /ακροάτριες, φορείς της ΚτΠ και της ΚΑΛΟ &από Γυναίκειες οργανώσεις

Συντονισμός: Έλλη – Αντουέλα Βαγγέλη, Μέλος του ΔΣ του ΔΑΣ

Η παρουσία σας θ ’αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για μας.

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε live steaming από την σελίδα f/b:

@collaborativeterra.net ( Δίκτυο Αλληλέγγυας Συμβουλευτικής)

Πληροφορίες: Δώρα Ντούλια

Τηλ.:6944-518786

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  

ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η αρχή της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς ζωής ήταν και είναι ένα διαχρονικό ζήτημα και διεκδίκηση του Γυναίκειου κινήματος και των θεσμικών οργάνων (Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Εθνικών)

Είναι δυνατόν σήμερα, στο 2022 να μιλάμε για Ανισότητα και Άνισες ευκαιρίες, για την πορεία και τα προβλήματα των γυναικών?. Ίσως σκεφθείτε ότι αυτά τα θέματα είναι πλέον ξεπερασμένα και δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι.:

Και αυτό γιατί σε κάθε εποχή οι Γυναίκες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμμένα προβλήματα, και δυστυχώς το Γυναικείο Ζήτημα, ως ζήτημα, ήταν, είναι και θα είναι διαχρονικό, διαφυλετικό, δια-ταξικό και πάντα επίκαιρο, όσο οι πολιτικές αντιμετώπισής του είναι ελλειπτικές.

Σήμερα, αρχές του 20ου αιώνα

Το κοινωνικό φύλο (gender) συνεχίζει να υπάρχει και να πηγάζει από κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς & πολιτισμικούς παράγοντες.

Οι ανισότητες και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις διαιωνίζονται, έχουν την δυναμική ενός θέσφατου & στηρίζονται σε προκαταλήψεις και απηρχαιωμένα δόγματα, με αποτέλεσμα η γυναίκα να αποτελεί και σήμερα το «ασθενές» φύλο.

Ο συνδυασμός   ανισοτήτων όπως η αναπηρία, η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η χώρα γέννησης και ο τύπος της οικογένειας, με το φύλο δημιουργούν διαφορετικές διαδρομές στη ζωή γυναικών και ανδρών.

Εάν αποδεχθούμε ότι αποτελεί δείκτη ανάπτυξης μιας κοινωνίας η θέση της γυναίκας στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική ζωή-κάτι που είχε επισημανθεί στις μεγάλες Διεθνείς Συνδιασκέψεις (Mexico, Nairobi, Πεκίνο, κ.λ.π)-, σήμερα δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα περιχαρείς για τη θέση των γυναικών στη χώρα μας, στην Ευρώπη και στο Διεθνή χώρο.

Βεβαίως έγιναν πολλά υπέρ των γυναικών μετά την μεταπολίτευση σε θεσμικό και νομικό επίπεδο (οικογενειακό δίκαιο, νομοθεσία για τα εργατικά, προνοιακά κέντρα, κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες, κ.ά),

Σήμερα, με την οικονομική, την υγειονομική και πρόσφατα με τον πόλεμο στην Ουκρανία την συνεπακόλουθη προσφυγική και ενεργειακή κρίση, η θέση της γυναίκας ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ και πολλά από τα κατακτημένα πάνε πίσω, με αποτέλεσμα:

 • Την ανεργία των γυναικών και την δημιουργία ενός τεράστιου εφεδρικού γυναικείου στρατού εργασίας (Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών αυξήθηκε στο 21,2% τον Μάρτιο του 2021 έναντι 19,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ το ποσοστό ανεργίας των ανδρών από το 13,6% μειώθηκε στο 12,3%).
 • Την κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία και ειδικά των νέων γυναικών
 • Τις μικρότερες αμοιβές σε σχέση με τους άνδρες στην μισθωτή εργασία :

Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές, η έκθεση της ΕΕ αναφέρει ότι, κατά μέσο όρο, οι αποδοχές των γυναικών είναι κατά 16,4% χαμηλότερες από αυτές των ανδρών ανά ώρα εργασίας.

 • Την βία, σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίησή των γυναικών και τις γυναικοκτονίες που αποτελούν μάστιγα &συνεχώς αυξάνονται (118 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία 2015-2021), σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)( https://www.ertnews.gr/frontpage/se-exi-chronia-118-gynaikoktonies-stin-ellada-polemos-anakoinoseon-metaxy-yp-prostasias-kai-kommaton/
 • Την πολιτική περιθωριοποίηση των γυναικών & και την άσκησης της πολιτικής κυρίως από άνδρες [Ελληνική βουλή : 21% γυναίκες, 79% άνδρες (60 γυναίκες σε σύνολο 300 βουλευτών)]
 • Την αφανή και απλήρωτη – μαύρη εργασία των γυναικών στην οικογενειακή επιχείρηση και στους αγρούς
 • Το trafficking (εμπορία γυναικών) και ιδιαίτερα των μεταναστριών γυναικών
 • την άθλια μεταχείριση της γυναίκας από τα Μ.Μ.Ε, που χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό στοιχείο και σκεύος ηδονής
 • Τη μαζική εξαθλίωση των προσφύγων μεταναστριών γυναικών και παιδιών και υφίστανται βιασμούς, ταλαιπωρίες, πόνο και θάνατο
 • Τις ελλείψεις σε προνοιακές δομές (ΚΠΔ παιδιών, ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων)
 • Την εγκατάλειψη παιδιών στα χωριά ΣΟΣ, λήγω οικονομικών αδυναμιών των οικογενειών
 • Την ανισότητα στο μοίρασμα των οικογενειακών ευθυνών μεταξύ των συζύγων λόγω κατεστημένης αντίληψης των ανδρών για αποχή από τις ευθύνες του νοικοκυριού, με εξαίρεση τους νέους άντρες
 • Την ανισότητα στη φτώχεια.

Το 70% των φτωχών στο κόσμο είναι γυναίκες.

 • Την χαμηλή δραστηριοποίηση των γυναικών στην επιχειρηματικότητα ως αρχηγοί επιχειρήσεων και ειδικά μεταναστριών  

Όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν για χρόνια τόσο το Γυναικείο Κίνημα της Παγκόσμιας Κοινότητας (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), όσο και τις Εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών του Ο.Η.Ε., αναπτύσσονται διεξοδικά στο βιβλίο της κας Μαρίας Στρατηγάκη.

Όπως αναφέρει η Κορίνα Φαρμακόρη στο LIFO, 8/6/22, στο βιβλίο της η Μαρία Στρατηγάκη (Στρατηγάκη,2021) «αναλύει και αποτιμά κριτικά την πολιτική ισότητας των φύλων ως διακριτή δημόσια πολιτική σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο τόσο σε ερευνητικό επίπεδο, όσο και με μέσω τω δικών της βιωματικών εμπειριών».

Και αυτό με την διπλή ιδιότητά της: ως αγωνιζόμενη φεμινίστρια, όσο και ως γενική Γραμματέας Ισότητας (2009-2012).

Σε ότι αφορά το βιβλίο της, το πρώτο μέρος του αναφέρεται στην πολιτική του ΟΗΕ για τις γυναίκες,

Το δεύτερο μέρος, ασχολείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση (από την Συνθήκη της Ρώμης (1957) έως την ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων (2020-2025) και καταδεικνύεται ότι στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η ευρωπαϊκή πολιτική για την ισότητα των φύλων εξελίχθηκε σημαντικά.

Το τρίτο μέρος, που επικεντρώνεται στην Ελλάδα, αρχίζει από την μεταπολίτευση, το Σύνταγμα του 1975, την πορεία κατά την διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ και αργότερα παρουσιάζει τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και φτάνει μέχρι την κατάργηση της αυτοτέλειας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, τον Ιούνιο του 2019.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν αναλυτικά με την κύρια ομιλήτρια και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, στα πλαίσια της εκδήλωσης – παρουσίασης του βιβλίου της κ Στρατηγάκη.  

Οραματιζόμαστε το μέλλον

banner 1

Υπηρεσίες

 • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ,
 • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,
 • ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ,
 • Ε-LEARNING/ PROGRAMMATA,
 • ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ,
 • ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ,
 • ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΗΝΗ,
 • ΣΥΝΕΡΓΑΙΕΣ ΜΕ ΔΗΜΟΥΣ& ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ,
 • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ,
 • MENTORING,
 • COACHING,
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ,
 • ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ,
 • ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ